Olympijský sportovní den 2024

Zveřejněno: 28. 6. 2024, zapsal: Jitka Matoušková

Rádi bychom se s Vámi chtěli podělit o zážitek, který prožili žáci ZŠ Volduchy dne 20. června na hřišti ve Volduchách. Škola uspořádala sportovní den s olympijskou tématikou, který se stal nezapomenutelnou událostí pro všechny její žáky.

Týden před samotnou akcí se žáci ve škole seznamovali s historií olympijských her, s jejich symboly a principy fair play. Každá třída si vytvořila vlastní vlajku, která je doprovázela na slavnostní zahájení sportovního dne. Nechyběl nám ani maskot v podobě obrazu, který navrhl žák čtvrté třídy Šimon Basl. Tento vítězný návrh si zvolili sami žáci celkem ze šesti návrhů.

Tento týden plný poznávání a příprav vyvrcholil ve čtvrtek slavnostním ceremoniálem na fotbalovém hřišti, kde jsme přivítali všechny žáky, paní ředitelku i pana starostu. Zazněla státní i olympijská hymna a viděli jsme slavnostní defilé všech sportovců. Vojta Terela z páté třídy pronesl za všechny žáky slib sportovců a paní učitelka Pelcová za rozhodčí. Následně paní ředitelka symbolicky zapálila olympijský oheň, který vytvořili žáci navštěvující družinu. Tímto okamžikem jsme mohli školní olympijské hry považovat za zahájené.

Po ceremoniálu se žáci s nadšením pustili do různých sportovních disciplín, mezi které patřily fotbal, házená, basketbal, hod oštěpem, hod diskem, trojskok, surfing a lukostřelba. Kromě fyzických výkonů museli žáci také odpovídat na otázky spojené se sportem, čímž se dozvěděli zajímavé informace a procvičili si čtenářskou gramotnost. Velkým zážitkem byla možnost vyzkoušet si sportovní náčiní zapůjčené od Českého paralympijského výboru, což zahrnovalo i rugby na vozíku či parahokej.

Po splnění všech disciplín byli žáci odměněni věcnými dary a medailí, kterou zdobil náš maskot. Měli také možnost vyfotit se ve fotokoutku, vyrobit si olympijský náramek nebo se občerstvit melounem a perníkem, který pro ně napekly paní kuchařky ze školní jídelny.

Celá akce byla slavnostně ukončena vyhlášením nejlepších sportovců jednotlivých tříd, které si sami žáci zvolili. Dále byli oceněni nejlepší žáci v trojskoku, hodu oštěpem a výdrži na balanční desce.

Chtěli bychom z celého srdce poděkovat všem sponzorům a rodičům, kteří přispěli finančními nebo věcnými dary. Vaše podpora nám umožnila vytvořit tento nezapomenutelný zážitek pro naše, vaše děti. Děkujeme za Vaši důvěru a podporu, kterou nám projevujete a které si vážíme.